History trail 's-Graveland
Een mooie route langs historische plaatsen op 27 april 2025
Op 27 april 2025 organiseren we de social trailrun in en rond het mooie Spanderswoud. Met historische plaatsen als Jagtlust, Gooilust, Landgoed Spanderswoud en nog veel meer moois!
Zoals altijd is het lopen op eigen risico en moet je zelf de route vinden met GPS. Er zijn geen markeringen en geen verzorgingsposten. Zorg dat je het GPX-bestand op je horloge of ander geschikt apparaat bij je hebt, of zoek iemand om samen mee te lopen.
We starten om 9:30 uur.
Je kunt kiezen uit routes van 13 en 17 km. Op deze pagina vind je de GPX-bestanden.
In samenwerking met Pannenkoekenhuis ’t Bospandje, waar na afloop het terras voor ons gereserveerd is.
Startlocatie
De startlocatie Pannekoekenhuis ’t Bospandje, Spanderslaan 1, 1217 DB Hilversum. Zie onderstaande kaart/link
GPX-bestanden
De GPX-bestanden voor deze trail kun je hier downloaden.
Om een route te downloaden klik je op de link. De route opent in afstandmeten.nl in een nieuw tabblad. Aan de linkerkant staat onder Route Informatie de titel en daaronder: Print, Export en Meer. Klik op Export, Exporteer naar GPX en sla het bestand op of open het gedownloade bestand meteen in Garmin Connect. Voor meer uitleg over het werken met GPX-bestanden zie de
speciale pagina op deze website.
Onderweg te zien
Lijst van diensten
-
Land en BoschzigtLijstitem 1
Land en Boschzigt is de oudste biologisch-dynamische tuinderij in ons land. Verscholen tussen de bossen op een van de `s Gravelandse landgoederen worden hier sinds 1947 verschillende groenten, fruit en kruiden geteeld.
-
New List Item
Voor de plek waar eens de kippen tevreden hun eitjes legden en de haan de nieuwe dag aankondigde, is na veelvuldig bezoek van de vos een andere bestemming gevonden.
We bouwden het om tot een mooie moderne kas, noemen het `De Serre`, en ontvangen u graag in deze mooie ambiance. Binnen bij de houtkachel, als het buiten te fris is, maar liever nog op het terras, waar u onder de ruisende bamboe kunt genieten van het uitzicht over de velden en het werk op het land zich als vanzelf aan u ontvouwt.
-
Rondje van SixLijstitem 2
De route voert door een gebied met een rijke historie. In 1861 kocht Jan Pieter Six Jagtlust. Tot 1992 bleef de buitenplaats bezit van deze beroemde Amsterdamse koopmansfamilie. Ook Land en Bosch, Hilverbeek en Gooilust behoorden enige tijd tot het familiebezit.
De vermogende dichter en kunstverzamelaar Jan Six (1618-1700) was vanaf de jaren 1640 vriend en beschermer van Rembrandt. Toen Rembrandt in geldnood verkeerde gaf Six hem een ruime lening die nooit behoefde worden terugbetaald. In het privé huis van de familie Six in Amsterdam hangen nog steeds schilderijen van o.a. Rembrandt en Vermeer.
-
Gooilust en het “Bos van Blaauw”Lijstitem 3
De foto is van Frans Blaauw met een koets met zebra’s. Frans Blaauw verzamelde planten en dieren van over de hele wereld en laat ook de rhododendronvallei aanleggen. Blaauw heeft daarnaast een verzameling dieren zoals gnoes, zebra’s en antilopen. Belangrijke gasten als de keizer van Duitsland komen geregeld op Jagtlust op bezoek.
Het verhaal van Frans Blaauw en Louise Six:
De aanduiding “Bos van Blaauw” doet vermoeden dat Frans Blaauw eigenaar was van buitenplaats Gooilust. Hoewel hij duidelijk zijn stempel heeft gedrukt op deze buitenplaats, was Frans niet de rechtmatige eigenaar van Gooilust. Dat was zijn echtgenote Louise Six. Zij erft in 1895 buitenplaats Gooilust van haar tante Margaretha Cover. Zo kreeg Frans Blaauw buitenplaats Gooilust in zijn schoot geworpen. Louise had zogezegd na haar huwelijk met Frans geen zeggenschap meer over het vermogen dat zij had ingebracht.
Het huwelijk tussen Frans Blaauw en Louise Six was geen gelukkig huwelijk. Frans probeert meerdere malen zijn vrouw met een krankzinnig verklaring onder te stellen. Louise wordt op zeker moment in een inrichting opgesloten terwijl ze eigenlijk gewoon diep ongelukkig was. Met hulp van de huishoudster neemt Louise dan wraak. Met de huishoudster als getuige laat ze bij de notaris optekenen dat na haar dood Jagtlust en zijn bezittingen als gift worden geschonken aan Natuurmonumenten.
Als Louise overlijdt en het testament wordt voorgelezen is de verrassing bij Frans compleet.
-
New List Item
De route voert achtereenvolgens langs:
- het Sterrenbos; vijver waar 8 beukenlanen op uitkomen
- Landhuis Gooilust
- Aha weide, waar ooit gnoes rondliepen
- Rhododendronvallei
-
Bijenschans Corversbos
Tot de komst van het suikerriet vormde honing een belangrijke bron van inkomsten. De meeste bijenschansen zijn nu verdwenen, maar sommige zijn gebleven of herontdekt, zoals de bijenschans in het Corversbos.
Op een kaart van Gooiland uit 1843 die is gemaakt zijn rond de tachtig bijenschansen in het Gooi ingetekend, waarvan meer dan dertig binnen de gemeente- grenzen van Hilversum liggen.
-
Boerderij Stofbergen
Deze boerderij hoort bij de buitenplaats Hilverbeek en stond er al in de 17e eeuw. Toen werd de 'woeste grond' bij 's-Graveland ontgonnen en het zand afgegraven voor de stadsuitbreiding van Amsterdam. Voor de boerderij staat midden in het weiland een imposante monumentale eik.
-
Slangenmuur Hilverbeek
De slangenmuur bij Hilverbeek dateert van circa 1730.
Een slangenmuur is een fruitmuur, gebouwd met een slingerende lijn, die overal even dik is. Door de slingerende vorm wordt een stabiele muur verkregen zonder dat er steunberen gemetseld behoeven te worden. De bochten vormen beschutte plaatsen, waarin windgevoelige planten of struiken, bijvoorbeeld leiboompjes, gepoot kunnen worden. Indien de slangenmuur op het zuiden is geplaatst is het mogelijk in een microklimaat (sub)tropische struiken te planten zoals vijgen. Uiteraard is hij dan ook zeer geschikt voor druiven.